Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

6 книги, които обясняват любовта на децата

Децата знаят какво е любовта много преди да чуят тази дума за първи път и да ви попитат какво означава. От първия ден на раждането си те получават любов от родителите си, а в следващите години се учат да обичат баби, приятели, домашни любимци. 

Но когато един ден ви попитат: “Мамо, какво е любовта?”, се оказва, че отговорът не е нито прост, нито лесен. 

Любовта е толкова много неща! Следва специалната ни селекция от детски книги, които ще ви помогнат да разгледате понятието “любов” в различни аспекти.

“Винаги ще те обичам” на Марк Сперинг“Винаги ще те обичам” е стопляща сърцето римувана книжка, която обяснява любовта между родителите и децата. В разговор с майка си мишлето търси уверение, че обичта на мама и тате е вечна и е безусловна - и разбира се, го получава. 

Особено затрогваща е книгата за родителите, които я четат, не е изключено да проронят и по някоя сълза към края. 

"Татко е винаги до мен" на Снежана Суш - SooshДецата рядко осъзнават колко много правят родителите им за тях, докато самите те не станат родители. Има толкова много приказки, стихчета и песни, посветени на мама, но тези, които отдават дължимото на ролята на бащата, се броят на пръсти. "Татко е винаги до мен" е картинна книга, която показва различни аспекти на любовта на бащите с илюстрации в топли тонове, уютни като прегръдка. Както с много от добрите детски книги, посланията ще бъдат разбрани по един начин от децата и по съвсем друг от родителите. 

Книгата е с малко текст, но с много поле за размишления и дискусии. Това е заглавие, което си струва човек да пази цял живот, за да си го разгледа с умиление, когато стане на 30, и да разбере всички неща, които не е можел да осъзнае като дете. 

“Какво е любовта?” на Давиде КалиКогато децата зададат въпроса “Какво е любовта?”, възрастните често се оказват в небрано лозе. А отговорите, които получава любопитната Ема, са ту простички, ту съвсем непонятни, а понякога и съвсем неочаквани. Майка ѝ сравнява любовта с отглеждането на цветя, а баща ѝ - с футболен мач. Финалната дефиниция, която малката Ема сътворява, е по детски буквална, но и съвсем вярна. 

С красивите си илюстрации “Какво е любовта?” е перфектна за подарък и за валентинка. 

Поредицата за Оно и Онче на Томас ШпрингерАко познавате поредицата за неочакваните приятели Оно, рибарят, и Онче, говорещата видра, може да се изненадате, че я виждате в тази класация. Макар основната тема на книгата да е приятелството, от всяка страница прозират размисли за любовта.

От една страна, са Оно и жена му Олга - тяхната любов е грижовно приемане на другия такъв, какъвто е - Олга обича да говори много, а Оно предпочита самотата и дългите дни на лодката си в открито море. Въпреки това двамата живеят в разбирателство и намират взаимно приемливи решения на проблемите си - а не е ли това част от любовта? 

После идва неочакваното приятелство между саможивия Оно и спасената от него видра Онче, която разкрива пред очите на стария рибар една истина: че той всъщност не обича да бъде сам. 

Агата: “Какво е любовта?” от Александра ГеоргиеваШестата книга от поредицата за Агата изследва любовта такава, каквато я вижда едно порастващо дете - защо приятелят на леля вече не идва на вечеря, какво означава да си дадеш сърцето на някого, как да покажа на Ники, че го харесвам?

Поредицата от 12 книжки за Агата, написана от Александра Георгиева и илюстрирана от Маргарита Стаменова, проследява първата година в училище на малката Агата. Книгите са идеални за начинаещи читатели , тъй като са с едър шрифт, кратки глави и илюстрации, които могат да се оцветяват, а темите са близки до живота и интересите на децата в тази възраст. 

“180 секунди” на Джесика ПаркАко търсите нещо на тема любов за тийнейджъри, изберете “180 секунди” на Джесика Парк. Историята не е сълзлива, а е колкото за любовта, толкова и за това как и защо понякога я погребваме дълбоко в сърцата си.

Главната героиня Алисън е отгледана от многобройни приемни семейства и когато вече е на 18 години, е затворила сърцето си за любовта, макар най-накрая да е осиновена от любящ баща и да има близка приятелка. Всичко обаче се променя, когато се записва за участие в социален експеримент, по време на който трябва да гледа мълчаливо в очите напълно непознат за 180 секунди. И тя, и момчето, което сяда срещу нея, не са подозирали в какво ще прераснат тези 180 секунди. 

Книгата говори на езика на 18-годишните и е пълна с шегички, хапливи коментари и притеснения, с които читателите ѝ ще се идентифицират. 

Нашите любими