Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

Какво да правите, ако детето ви не обича да чете

Не всички деца обичат книгите и не всички сядат с удоволствие да четат сами.

Какво да правите, ако вашите наследници не са страстните читатели, които сте се надявали да отгледате? 

Размахвайте назидателно пръст за важността от четенето и сте загубили тази битка завинаги. Вместо това ще са ви нужни креативност и търпение (мнооого търпение). Най-важното е да покажете на децата си, че книгите не са задължение, а четенето може да е забавно (и страшно, и готино, и хиляди други неща).

Малко вероятно е да успеете да превърнете детето си от неохотен читател в най-големия почитател на книгите, но имате шанс да промените нагласата му към книгите, а това никак не е малко. 

Ето няколко техники, които можете да опитате:


1. Пробвайте със смешни книги

Кой би отказал малко смях преди лягане? Изберете забавни детски книги според възрастта на детето и се покискайте заедно. 

2. Направете четенето интерактивно

Предложете на детето да нарисува любимия си герой от книга. Може също да изиграете сцена от книгата или предложете заедно да осъществите някое от приключенията на героите. Вижте тук нашите 14 идеи как да направите четенето интерактивно. 

3. Не поставяйте строги правила, заложете на играта и забавлението 

Всяко задължително и строго следено нещо става неприятно, затова е по-добре да заложите на забавлението. Въвеждането на фиксирано време за четене най-вероятно ще има обратен на търсения ефект, но ако например разрешите на децата да си легнат по-късно, когато са заболи нос в интересна нова книга, това ще спечели бонус точки и на вас, и на четенето. 

4. Всичко се брои, няма значение какво четат децата

Не поставяйте ограничения в жанровете и формата - комиксите и списанията също се броят за четене, както и вицовете от последна страница на вестника. Дори вие лично да не харесвате това, което децата ви четат, оставете ги да се наслаждават и помнете, че вкусовете им ще се променят с годините. 

5. Децата не слушат какво им казвате, а гледат какво правите

Ако вие не четете пред тях, всичките ви усилия да сте убедителни колко интересни са книгите, ще отидат на вятъра. Не оставяйте четенето само за късно вечер, когато те вече са заспали - нека ви виждат често с книга в ръка и може дори да се окаже, че вашето четиво им е по-интересно от заглавията в детската им библиотека. 

6. Приемете, че може да не успеете - и това е нормално

И най-важното - дори и да не успеете, не се отчайвайте. Децата имат различни интереси и е по-добре да се съобразите с тях, отколкото да влезете в излишни конфликти. Изчакайте няколко месеца и опитайте с нова техника. 

Освен това аз лично познавам няколко души, които са ненавиждали четенето като деца, а като възрастни откриват книгите и не само изчитат по няколко десетки книги годишно, но дори самите те започват да пишат романи. 

Полезно за родители