Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

7 детски книги за 7 типа малки читатели

Малките читатели понякога влизат в странни фази - искат да носят ботуши през лятото, събират и ви носят всички охлюви от градината или пък решават, че от днес вече ги е страх от тъмното, а под леглото се е заселило чудовище. Нужни са ви цялото търпение и всичката любов на света, за да се справите с тези (и всички следващи) фази, но имате един верен помощник в лицето на детските книги.

В книжарницата можете да откриете книги на почти всякакви теми. Ето няколко, които ще ви послужат при справянето с различни детски житейски драми.

За тези, които харесват чудовища: “Къде ми е чудовището?” на Аманда Нол


“Къде ми е чудовището?” на Аманда Нол е книга, в която чудовищата са смешни, абсурдни, но понякога и наистина страшни. Тя е за тези деца, които тъкмо са станали достатъчно големи, за да не се страхуват. 

Малкият Итън си има свое лично чудовище под леглото, но една вечер то не се появява. Вместо него Итън открива бележка “За риба съм. Ще се върна след седмица”. Започват да се появяват чудовища-заместници, кое от кое по-зъбати, космати и рогати, но Итън намира кусур на всяко от тях и осъзнава, че не може да заспи без своето чудовище. 

Важно: Ако детето ви все още се страхува от чудовища, по-добре изчакайте, тъй като някои елементи от тази книга могат да го уплашат. Ако вече е твърде голямо да се плаши от чудовища, ще я намери за много забавна. 


За тези, които ги е страх от тъмното: “Включи нощта” на Рей Бредбъри


Рей Бредбъри не е познат като детски писател в България, но тъкмо неговата нежна приказка “Включи нощта” може да помогне на детето ви да се страхува по-малко от тъмното. Бредбъри я написва през 1955 г. за собствените си деца, които се боят от мрака. Историята започва с момченце, което се страхува от нощта и винаги държи лампите светнати. Един ден при него идва момиченцето Тъма, която му казва, че вместо да изключва светлината с ключа на лампата, той може всъщност да включва нощта заедно с всички прекрасни неща в нея - щурчетата, жабките и игрите с приятели в топлите летни вечери.

Българското издание на книгата е илюстрирано от Мира Мирославова.

За тези, които не обичат да делят: “Катериците, които се научиха да споделят” на Рейчъл Брайт


Като бяхме деца, постоянно ни казваха: “Двама се карат, трети печели”. Тази поговорка май днес не се повтаря така повсеместно, но поуката от следващата книга е точно тази (+ колко е по-хубаво е да бъдем приятели, отколкото да се караме за вещите си). 

Последната шишарка за сезона се превръща в причина две катерици да се впуснат в щура гонитба по дървета, суша и вода в книгата на Рейчъл Брайт “Катериците, които се научиха да споделят”. Илюстрациите са забавни, изразителни и почти като в анимационно филмче преместват “камерата” и гледната точка ту отдолу, ту отгоре. 

За тези, които обичат насекоми: “Момиче буболече” на София Спенсър


“Момиче буболече” е за сериозно запалените по буболечките деца - толкова запалени, че да искат да чуят как се казва науката за тях - ентомология! 

Книгата е истинска история и това е най-силното ѝ послание - това може да си ти! Автор (с малко помощ) е самото момиче - София. Още от детската градина София е запленена от всичко пълзящо и летящо и дори успява да увлече другите деца в своята страст. Но когато тръгва на училище, децата от класа ѝ се подиграват за хобито ѝ. Тогава се намесва майка ѝ, благодарение на която специалисти по буболечките от цял свят пишат на София и ѝ показват, че да се интересуваш от насекоми може да е много готино. 

За тези, които се сърдят: “Тролът Сърдитко” на Барбара ван ден Шпойлхоф


Сърдене, тръшкане, тропане с крака, пищене, викане, търкаляне по пода… Познато? На помощ идва книгата “Тролът Сърдитко”, която еднакво добре учи на емоционална интелигентност както децата (подходяща за 3+ години), така и техните родители.

Историята ще покаже на децата как изглежда отстрани, когато някой се сърди, но също така ще им предложи как могат да реагират по друг начин, за да получат каквото искат. Ще им помогне да разпознават гнева си и да го обличат в думи. Тролът Сърдитко се появява отново в другата книга от поредицата - “Тролът Сърдитко... днес не се сърди!”.

За тези, които не обичат да подреждат: “Дори чудовищата си подреждат стаите” на Джесика Мартинело


Ако червеното чудовище от тази книга спечели сърцето на детето ви (а то почти със сигурност ще го направи, защото е от симпатичните, а не от страшните), дългите словесни двубои на тема “Прибери си играчките” имат потенциала значително да се скъсят.

В интернет общностите за детски книги майките на много деца споделят, че забавната история не само се харесва на децата, но и при много от тях въздейства почти мигновено - всяка вечер играчките са събрани, за да не ги изяде чудовището. Наистина ценното на тази книга е, че работи не чрез страх (нищо страховито няма вътре), а чрез игра и забавление. 

За тези, които обичат книгите: “Читателският клуб на Зайо” на Ани Силвестро


Ако детето ви е книжно плъхче и вече знае какво е библиотека, тази мила история ще му стане любима. Зайко тайно слуша как библиотекарката чете приказки на децата на полянката пред библиотеката. Но когато зимата четенето се премества на топло вътре, Зайко разбира, че вече не може да живее без книги. Нощ след нощ той започва да се вмъква тайно в библиотеката и да взима книги, а накрая увлича и своите приятели в четенето, като прави читателски клуб в дома си. 
Нашите любими