Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

Книжна среща - децата и чувствата: Кучето детектив

В тази рубрика регулярно ще ви представяме различни детски книжки, които могат да бъдат чудесен помощник в запознаването на децата със собствените им емоции, с чувствата на околните, както и с основните инструменти за тяхното управление.
Тук ще намирате кратка информация за историята в книгата, както и описание на застъпените в нея ситуации и обвързаните с тях емоции. Като полезен ресурс ще подготвяме и ще ви предлагаме примерни теми за разговор, както и начини на взаимодействие с книгата, които можете да опитате с детето си, когато усетите готовността му за тях.Кучето детектив – автор Джулия Доналдсън, илюстратор Сара Огилви


Какво се случва?
В „Кучето детектив“ Джулия Доналдсън разказва историята на шестгодишния Питър и неговото куче Нел, което има завидната способност да разкрива всякакви загадки и дори да разкрива престъпления само с помощта на…носа си. Любимо занимание на двамата приятели е всяка седмица да ходят на читателска среща в библиотеката.
При едно от тези посещения обаче, с изненада откриват, че в библиотеката се е случила беда – книгите са изчезнали! Тук започва тяхното приключение, в което обонянието на Нел успява да помогне на Питър и приятелите му да открият крадеца на книгите, който, както се оказва, просто е искал да почете.
Децата и Нел с радост го водят в библиотеката, за да му открехнат магичния й свят, а книгите са успешно върнати на мястото им.


Какво изпитват героите?
Книгата отваря много възможности за разговор с децата по различни важни теми, в зависимост от възрастта и интересите им.
Историята ни повежда първо през радостта от приятелството на детето с домашния му любимец, както и споделената им любов към библиотеката, преминава през тъгата по изгубените книги и отчаянието от неприятната случка, а после тихо, но съвсем ясно и оправдано стигаме и до гнева срещу крадеца и постъпката му.
И тук идва изненадата - крадецът е тъжен, смутен, и ужасно засрамен! Затваряме книгата обаче с усещане за прошка и удовлетворение от свършеното добро дело.Идеи за книжната среща с „Кучето детектив“
Книгата е благодатна за отваряне на огромен диапазон от теми, съобразени разбира се с развитието, зрелостта и любопитството на детето.

  • В хода на четене на книжката, можете да поговорите за това как се чувстват героите в различните моменти.
  • Попитайте детето за неговите приятели или домашен любимец.
  • Оставете го да ви разкаже кое е най-любимото му занимание, което обича да споделя с приятелите си.
  • Помислете заедно за семейна случка, в която нещо се е загубило или е било откраднато. Какво сте изпитали тогава? Какво се е случило? Нещо променило ли се е у вас, след ситуацията?
  • Поговорете за това как се чувства, ако му вземат нещо любимо, без да го попитат за разрешение.
  • Дали пък случайно не сте го правили и вие някога, макар и да не сте имали лоши намерения?
  • Обсъдете емоциите на крадеца на книгите Тед и поразсъждавайте за прошката като част от общуването.


Имайте предвид, че децата често преминават през периоди, в които се фокусират само върху определена част от смисъла и емоционалния заряд на книгите, така че вероятно те ще са тези, които ще водят разговорите ви, докато четете.
А вие просто трябва да сложите родителството си на пауза и да се свържете с детето си.
Полезно за родители