Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

Защо да заведете детето в библиотеката тази събота

Имате ли нужда от специален ден, за да заведете детето си в библиотеката? Ако отговорът е “да”, няма проблем, защото съществува официален и съвсем легитимен Ден, в който да заведете детето си в библиотеката и той се отбелязва всяка година в първата събота на февруари (през 2021 г. се пада на 6 февруари). Организира се, за да стимулира семействата да прекарват заедно време сред рафтовете с книги.

Преди пандемията тази стопляща сърцето инициатива се провежда в много градове в САЩ и по света, като е съпроводена с редица специални събития - търсене на съкровища, турове из тайните места на библиотеките, арт ателиета, срещи с автори и четения на детски книги. 

Дори и във вашата библиотека да няма специално събитие, заведете детето си при книгите и прекарайте специално време заедно там. Нека детето избере книги, после почетете в парка, изяжте по нещо вкусно и се насладете на съботния ден.

Историята на специалния ден


Първата събота на февруари е официално обявена за Ден, в който да заведете детето си в библиотеката през 2011 г. в САЩ, щата Кънектикът.

Идеята е на двама библиотекари - Надин Липман от обществената библиотека в Уотърфорд и Кейтлин Огъста от библиотеката в Стратфорд. Към тях се присъединява художничката и авторка на детски книги Нанси Елизабет Уолъс, известна със своите книжки с илюстрации от хартиени изрезки. За десет години събитието пораства и се провежда в библиотеки по цял свят.Не се отказвайте от местната библиотека, защото ви изглежда архаична


Да, българските библиотеки може да не са най-добрият пример за това как се възпитава любов към четенето, но не забравяйте, че децата нямат вашите предразсъдъци и очаквания. Не им вменявайте готови разсъждения като “В библиотеката има само стари книги”, “Там няма да ти хареса” и подобни. За едно дете светът изглежда много по-различен от това, което вие виждате. 

Библиотеката мирише на стари книги, между лавиците е притъмнено, може би прилича на лабиринт - та това е един нов, вълшебен свят! Освен това тук детето ще се срещне с други книги, различни от детските, и да открие, че има и други неща, които са му интересни. 

Може би имате квартално читалище, което е много по-близо от централната библиотека. Оставете предразсъдъците зад гърба си и дайте шанс на детето си да хареса библиотеките.

5 причини да заведете детето си в библиотеката


  1. В детските отдели на библиотеките картата е на името на детето, а това го кара да се чувства пораснало и важно. Карта на негово име, а не на мама. 
  2. В библиотеката детето ще открие, че има много други четящи хора и ще се почувства част от общност.
  3. Ходенето до библиотеката веднъж месечно е един чудесен навик, който можете да формирате в много ранна възраст.
  4. Заетите от библиотеката книги трябва да се пазят, а това учи децата на отговорност. 
  5. По-евтино да извадите годишна карта за библиотеката, отколкото да купите всички книги, които детето ще прочете през това време. А щом някоя книга се хареса, вече можете да я купите с чиста съвест.
Чухте ли, че...