Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

14 начина да направите четенето с децата интерактивно

Отдавна известно е, че децата ни учат на повече неща, отколкото ние тях. Това важи с пълна сила и за четенето на детски книги. Ако за нас то често означава просто “четене на книги”, за тях може да бъде стотици други неща. 

Много вероятно е вашето дете само да ви е подсказало или показало някои от следващите идеи, но ако имате нужда от допълнително вдъхновение, вижте нашия списък с начини как да направите книгите по-интересни и забавни за малките читатели. 

1. Нарисувайте заедно някой от любимите герои на децата.

2. Изрежете нарисувания герой и го направете кукла за театър или просто го взимайте с вас на излети, за да участва в семейния живот. Не се учудвайте, ако скоро се окаже, че той има нужда от отделни прибори и място на масата за вечеря. 

3. След края на историята задайте въпроси на детето си или го оставете то да зададе своите. Отговорете подробно. 

4. Попитайте детето си какви други приключения са преживели героите и оставете въображението му да напише нова история. 

5. Слушайте детски аудиокниги в колата - на път за детската градина или на дълъг път. 

6. Ако героите в историята пеят и танцуват, пейте и танцувайте и вие. 

7. Сменете мястото, на което четете. Ако книгата е за гората, вземете я заедно с кошница за пикник и отидете да четете в истинска гора. 

8. Дайте на детето да чете на вас, дори и да не може да чете. Децата могат да “четат” удивително добре по картинките. 

9. Сгответе някоя вкусотия, спомената в книгата. Палачинки? Бухти? Коледни курабийки? Запретнете ръкави и ги пригответе заедно.

10. Споменавайте в разговори от ежедневието любимите герои на детето. Когато се появи проблем, попитайте как би се справила с това Пипи или Франклин.

11. Ходете заедно на четения на детски книжки в библиотеки и детски клубове, както и на премиери на детски заглавия. Освен че тези събития са замислени да са забавни за децата, там те ще видят, че има много други малки читатели и са част от общност. А може и да се срещнат с любими автори или илюстратори и да зададат въпросите си направо на източника. 

12. Не се ограничавайте само с книги с приказки. С децата си можете да четете също списания, вестници, научни и готварски книги и какво ли още не. Например още преди да навърши две години, моят син имаше най-голям интерес не към “Зайченцето бяло” или “Съчко”, а към голям албум с твърди корици за историята на траките. 

13. Използвайте различни гласове за различните герои в историята. Бъдете наистина страховити за страшните герои и дреееезгави за бабите и козите. 

14. Предложете на детето си да дари част от книгите си на деца, които не могат да си ги позволят. Нека то само избере кои книги ще дари и дойде с вас, когато ги предавате. 
Полезно за родители