Вие, родителите!
Следвате нас, а ние споделяме с вас.

Ние, децата! Публикация

Блог

5 детски книги за смелостта

Смелостта може да означава много неща - може да е справяне със страха или порив да се заявиш, желание да промениш живота си или застъпване за някой друг. Децата всеки ден се учат да надмогват страховете си, а вие, като родители, е важно да им осигурите сигурна среда, в която да се изправят срещу тях на малки порции. Важно е както да сте винаги насреща за прегръдка, така и да държите шишето със спрей срещу чудовища винаги заредено. 

Смелостта не се учи от книгите, но книгите, които говорят за смелост, отключват важните разговори, които да проведете по темата.

Ето ги пет от нашите любими.

“Тайната на черната скала” от Джо-Тод СтантънМалката Ерин живее в рибарско градче и всеки ден слуша историите на рибарите за страховитата черна скала в морето, която унищожава кораби, винаги се мести и е цялата в шипове. Един ден незабелязано се промъква в лодката на майка си и вижда с очите си прочутата черна скала, но пада през борда и потъва в морето. Когато стига до дъното, вижда, че черната скала е всъщност живо същество, което не само не е страховито, но и ѝ спасява живота. Истинска смелост Ерин проявява не толкова при срещата си със скалата, колкото по-късно, когато се изправя сама срещу рибарите, които единодушно са решили да разбият скалата на парчета веднъж завинаги.

“Тайната на черната скала” е с изключително красиви, ярки и контрастни илюстрации от самия автор - книга, която можете да сложите и в рамка. 

За кого е тази книга: Подходяща е за деца над 4-5 години.

"Коалата, която разбра, че може" от Рейчъл БрайтКоалата Кевин живее спокоен и безопасен живот високо на своето дърво, като се занимава предимно с ядене, сън и своята колекция от листа. За каквото и да го поканят неговите приятели - кенгуруто, вомбатът, дингото, той отказва да се присъедини, защото го е страх да напусне сигурното си убежище. Един ден обаче дървото му пада и Кевин разбира, че най-лошото се е случило, а той… о, той си е съвсем добре. 

Освен посланието за това колко хубаво е да се опитват нови неща, дори и да ни изглеждат страшни, героите в книгата са колекция от най-интересните австралийски животни, така че може да се използва и като илюстрация по тази тема. 

За кого е тази книга: “Коалата, която разбра, че може” е с много илюстрации и малко текст на страница, подходяща е за читатели на 3 години и нагоре.

“Лъвът в мен” от Рейчъл БрайтМишката, която живее в подножието на скалата на лъва, е толкова мъничка, че никой не я забелязва. За да си намери приятели и да се почувства голяма, един ден тя решава, че трябва да се научи да реве страховито като лъва. Събира целия си кураж и отива лично да го помоли да я научи, но се оказва, че лъвът… се страхува от мишки. 
Книгата носи няколко важни послания за смелостта и справянето със страховете. Първото е, че ако искаш да промениш нещата, трябва да промениш първо себе си. Второто поставя темата за приемането - всеки носи в себе си и лъв, и мишка и това е напълно нормално..

За кого е тази книга: “Лъвът в мен” e картиннa книгa, подходяща за деца над 3 години. 

“Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки” от Деси НикоТова е книга за смелостта, новаторството и силата на духа на 50 български жени, за които едва ли сте чували, но за които ще искате да разказвате. Повечето от биографичните разкази са за българки, постигнали пробив в сфери, дотогава смятани за мъжки. Има истории за саможертва и за новаторство, за принцеси и за ядрени физици, за дизайнерки и авиаторки. 

За разлика от останалите книги в списъка, тази има доста повече за четене, но не е ощетена откъм забележителни илюстрации, дело на Петя Димитрова (leupep). 

За кого е тази книга: Подходяща е за читатели над 9-10 години.

“Приключенията на мотовете. Мукс отвръща на удара” от Радостина НиколоваЕдва ли има по-голяма смелост на света от тази да бъдеш малко, пухкаво същество, което живее в гардероба и да се наложи да се изправиш срещу миризливите си и мръсни враждебно настроени братовчеди. 
“Мукс отвръща на удара” е втората част от поредицата за мотовете. Преди да се впуснете в битката между мотове и модове, прочетете и първата част “Здравей, ново утре!”.

За кого е тази книга: Поредицата за мотовете е подходяща за деца над 5 години.

Още няколко любими книги за смелостта


Темата за смелостта присъства в хиляди детски книги, написани по света и трудно ще я обхванем в няколко реда. Тук добавяме и няколко любими класически заглавия, които ще покажат на децата различни нюанси на това какво значи да си безстрашен:

“Приключения опасни с герои сладкогласни” на Недялко Йорданов (изчерпана по книжарниците, но може да я потърсите в библиотека или да я заемете от приятел)
“Братят с лъвски сърца” на Астрид Линдгрен
“Робин Худ” на Майкъл Морпурго
“Книга за джунглата” на Ръдиард Киплинг 
Книгите за муминтролите на Туве Янсон

Нашите любими